Jedná se o soukromý dárek pro milovanou osobu a zároveň věc, která připomíná století naší republiky a také letošní výročí sametové revoluce.

Vyrobili jsme zlaté vejce, které se za melodie Vltavy otevírá do růže, na svém povrchu má vejce secesní motivy Alfonse Muchy, zdobí ho 260 malých diamantů, dále jsou použity české granáty, vltavíny, necelých 300 gr bílého zlata, 200 gr stříbra, znaky české státnosti, použitým dřevem je náš národní strom lípa. Vývoji a výrobě tohoto unikátu jsme věnovali necelých 2 000 hodin. Ptáte se proč ? Odpověď můžete nalézt ve třech minutách tohoto poutavého videa, případně v dalším textu. 

V polovině roku 2017 nás navštívil náš zákazník s přáním vyrobit výjimečný dárek pro svoji manželku, v hlavě měl motiv vejce , jelikož mu učarovaly ty známé Fabergé vejce. Zároveň nám sdělil, že manželka miluje růže a také, že by dárek měl v sobě nést znaky češství a to jak provedením a motivy, tak také použitými materiály. Od počátku jsme cítili velkou výzvu a také příležitost být u vzniku něčeho úchvatného.

Začaly tedy vznikat první náčrtky, následně 3D modely, celého díla se ujmul člen našeho týmu, zlatník a šéfdesignér David G. Hrubec, který jej vyrobil od samého počátku až do konce. Napadlo nás, že vejce se bude otevírat právě do růže, bude mechanické, zároveň bude hrát Smetanovu Vltavu. Bylo třeba se tedy vypořádat s mnoha technickými specialitami. Dostali jsme od zadavatele velkou důvěru a poměrně volnou ruku v provedení, konzultovali jsme pouze důležité fáze.

Zákazníkův patriotismus k naší zemi nám byl a je velmi blízký a to je i důvod k ryze českým materiálům jako jsou vltavíny, české granáty, lípa a taky k využitích našich národních motivů (znaky Čech, Moravy a Slezska, Muchova secese...). Stejně tak se v celém vývoji a výrobě ukazuje tradice zlatnického řemesla u nás, použili jsme klasické i moderní zlatnické techniky.

A jaká je vlastně hodnota tohoto Českého vejce, jak jsme si ho pojmenovali? Pro každého může být jiná, každopádně je to unikát v mnoha směrech, čili jeho hodnota bude v čase stoupat. Pokud si spočítáme v roce 2019 cenu použitých drahých kovů a kamenů, naši práci a čas, dostáváme se reálně k ceně kolem 4 milionů CZK.

 

Dušan Mlynarčík