Asi nespočítám, kolik zásnubních prstenů jsme za více než 25 let fungování naší firmy prodali. Ale vždy mě potěší, když k nám do prodejny přijde mladý muž vybrat prsten pro dívku, kterou chce požádat o ruku. Mám radost, že navzdory nejrůznějším „odborníkům“ je myšlenka svatby a společného života pro tolik zamilovaných párů zcela samozřejmá, byť jde o rozhodnutí, které vyžaduje velkou dávku nesobeckosti a úcty k druhému.  

Někteří z mužů mají o zásnubním prstenu pro svou milovanou jasnou představu, jiným v naší prodejně rádi poradíme tak, aby zvolený prsten odpovídal temperamentu a povaze dané dívky. A velmi často v této fázi narážíme na dotaz – „je lepší koupit prsten s diamantem, nebo se zirkonem?“

Než se dostanu k odpovědi, dovolte prosím kratičkou odbornou vsuvku. Že diamant je nejtvrdší známý přírodní materiál, to asi ví každý. Vyjádřeno čísly, na tzv. Mohsově stupnici má tvrdost diamantu hodnotu 10. Tvrdost synteticky vyráběného zirkonu činí 8,5. Rozdíl je to zdánlivě malý, ale ve skutečnosti velmi výrazný. Velmi důležitou hodnotou je i tzv. index lomu světla – ten udává, jak světlo daným kamenem prochází. Velmi laicky řečeno: Čím vyšší číslo, tím více se daný kámen třpytí. Index lomu světla u diamantu je 2,42. Index lomu světla u zirkonu se pohybuje okolo hodnoty 1,95. Opět zdánlivě malý rozdíl, ale se zásadními důsledky. 

Obě tyto vlastnosti jsou pro pochopení rozdílu mezi šperkem s diamantem a šperkem se zirkonem klíčové. Pokud vedle sebe položíte dva zcela nové šperky, jeden s diamantem a jeden se zirkonem, pozná na první pohled rozdíl mezi nimi jen odborník. Postupem času ale budou oba kameny stále odlišnější. Diamant si díky své tvrdosti uchová vysoký index lomu světla neustále, i při každodenním nošení. Oproti tomu zirkon začne relativně brzy svůj půvab ztrácet. Kvůli opotřebení může o svůj lesk přijít už po roce nošení.

Všem váhajícím mladíkům proto vždy doporučuji, ať si zásnubní prsten představí jako symbol jejich vztahu. Opravdu chtějí jen krátkodobý efekt, který brzy ztratí lesk, nebo jsou si jistí, že jejich vztah může trvat a zářit po mnoho desítek let, pokud o něj budou správně pečovat?

Jistě, můžete namítnout, že prsten s diamantem je dražší než ten se zirkonem, a že ne každý si může diamant dovolit. I zde ale lze najít protiargument, lépe řečeno hned několik protiargumentů. Předně, diamant není jediným kamenem, který lze na zásnubních prstenech najít. V naší nabídce naleznete i zásnubní prsteny například s olivínem, peridotem, topazem či tanzanitem. Všechny jsou nádherné a ve srovnání s prsteny s diamantem jsou cenově dostupnější.

Zlatý zásnubní prsten s tanzanitem

Prsten s diamantem navíc časem neztratí na hodnotě, na rozdíl od prstenu se zirkonem. Ne nadarmo jsou diamanty nejvyhledávanějšími investičními kameny. Nákup šperku s diamantem je tedy z finančního hlediska stejně dobrou investicí jako například nákup obrazu od vyhledávaného malíře.

Nechci samozřejmě, aby to vypadalo, že šperky se zirkonem odsuzuji. Zcela chápu, že pro některé lidi jsou i ty lacinější diamantové šperky nedostupné, popřípadě že i šperk typu zásnubního prstenu je pro ně jen symbolem a nechtějí za něj příliš utrácet – každý má preference nastavené jinak. Nicméně pokud se mne někdo ze zákazníků při výběru zásnubního prstenu dotáže na můj osobní názor, vždy mu upřímně doporučím právě nákup šperku s diamantem. Jednak kvůli všem praktickým důvodům, které jsem uvedl výše. A jednak i proto, že věřím, že žádost o ruku je v životě každého z nás událost natolik výjimečná a důležitá, že si zasluhuje i výjimečný šperk. To je i důvod, proč jsme se před několika lety v JK rozhodli vyrábět šperky s diamanty a přírodními kameny a ty umělé, mezi které patří i syntetický zirkon, jsme opustili.

Velmi důležitým tématem je ale koupit diamant, který má hodnotu odpovídající své ceně a pro běžného člověka toto na trhu rozeznat. O tom více v článku „Levné“ a „drahé“ diamanty a přírodní kameny.   

Váš

Dušan Mlynarčík