Předně je třeba vyjasnit, co je vlastně zásnubní prsten. Omlouvám se tímto všem, kteří to vědí, ale často se potkáváme s tím, že je zásnubní prsten zaměňován se snubními, případně spojován. Zásnubní prsten je tedy ten, se kterým muž žádá svoji milovanou dívku a budoucí ženu o ruku a navrhuje společnou cestu životem. Často je tato žádost prezentována na zajímavých a romantických místech, je to intimní čas pro oba a předchází mu i tajné přípravy spojené právě s výběrem vhodného zásnubního prstenu. Důležité je také říci, že dle společenských pravidel se předpokládá, že do cca roka od souhlasu dívky by se měla konat svatba.

Jak ale tedy vybrat prsten? Předně bychom měli znát alespoň částečně vkus milované, vědět jaký je typ a co preferuje. Vhodné je svoji milou vzít při procházce kolem zlatnictví a ona vám určitě naznačí….

Nejtradičnějším zásnubním prstenem je zlatý s diamantem. Oba tyto přírodní materiály odpovídají i vážnosti zásnub, jsou to materiály na celý život. A tak pokud nám to finanční situace umožňuje, rozhodně doporučuji volit zlato. V dnešní době převažuje v oblibě bílé zlato, v českých zemích převážně 14 karátů, u dražších šperků 18 karátů. Zlaté zásnubní prsteny s pravými kameny se pohybují cenově v řádech od tisíců korun a dle velikosti diamantu cena stoupá. Každopádně i když s malým diamantem, tak je to diamant a to dívky a ženy ocení, navíc takový šperk se stává i určitým typem investice a rodinným šperkem pro budoucí generaci. 

Diamant nemusí být dogma, často můžeme volit i dle typu dívky barevný kámen, například modrý safír, rubín, smaragd… i perlu, vždy ale vybírejme přírodní pravou formu než syntetickou. V kvalitním zlatnictví se Vám nestane, že by toto bylo zaměněno, více o kvalitách diamantů a kamenů se můžete dozvědět, je to velmi podstatné s ohledem na cenu. Zjednodušeně platí: nakupujte tam, kde máte doporučení a důvěru, kde jsou ochotni a schopni prsten i upravit velikostně a nejlépe kde sami i vyrábí, kde Vám poradí i s typologií.

 A teď k designu samotného prstenu: lze jednoduše dělit na klasické typy – to je takový s tou vystouplou korunkou (zlatnicky se nazývá šaton a nebo uchycení kamene do krapen, což jsou takové ty pacičky, které kámen drží). Ty jsou většinou vhodné pro dívky a ženy, které mají rádi klasiku, šaty, rády se zdobí a nevadí jim i určitá nepraktičnost vystouplé korunky.  Opakem jsou pak sportovní praktické typy prstenů a žen, které právě praktičnost upřednostňují. Tam je kámen designově uschován např. v samotné obroučce ( zlatnicky „šíně“) prstenu. Příkladem takového může být prsten na obrázku, který je velmi kompaktní. 

Zlatý prsten s diamantem

Největší skupinou dívek a žen jsou ty, které mají rádi něco mezi těmito dvěma skupinami, to znamená méně vystouplá korunka a dále více či méně zdobené, doplněné i menšími kameny po stranách. Lze samozřejmě kombinovat jednoduchost se zdobností.

Zlatý prsten s diamanty

Určitě Vás napadá jak vyřešit velikost prstenu a také kde se zásnubní prsten nosí? Velikost se v našich zemích udává v čísle, které označuje vnitřní obvod prstenu v milimetrech, ideální je tedy pokud změříte jiný prsten (jeho průměr), které dívka nebo žena nosí na levé ruce na prsteníčku, kde se také zásnubní prsten nejčastěji nosí. (O měření velikosti více v článku Jak zjistit velikost prstenu?). Alespoň do svatby, následně na levý prsteníček přijde snubní prsten a tam pak vznikají varianty kdy jsou oba u sebe a nebo se zásnubní přesune na prsteníček u pravé ruky.

Existují také technické modely, kdy zásnubní do snubního mechanicky zapadá a podobně, tyto modely však je lépe vybírat pokud zásnuby pojímáme bez překvapení a vybíráme společně se snoubenkou. 

         

Ale zpět k velikosti, pokud se nám nepodaří změřit, stačí hrubý odhad, například na vlastním prstu a nebo platí opět, že v kvalitním zlatnictví Vám dokáží poradit, následně případně upravit a podobně. Tak poznáte i kvalitu firmy a tam i vybírejte.

Stále si nejste jistí vkusem Vaší milé? Existuje ještě několik rad, funguje velmi dobře, když se zeptáte tajně její kamarádky a nebo jiné blízké osoby, ke které má Vaše budoucí snoubenka důvěru a Vy také. A pokud si i tak nebudete jisti, opět v kvalitním zlatnictví Vám po získání informací o Vaší milé určitě dokáží pomoci vybrat, případně by Vám měli nabídnout možnost výměny.

Rozhodně Vám pánové doporučuji se na zásnuby připravit, překvapit i atmosférou. Dle našich letitých zkušeností víme, že se jedná o jeden z nejsilnějších životních okamžiků a to zejména pro ženy.

Přejeme Vám dobrý výběr a jsme Vám v tom plně k dispozici

 

Váš

Dušan Mlynarčík