Vycházeli jsme z faktu, že korunky jsou určeny české i slovenské vítězce a snažili se tak do nich zanést společné prvky obou národů.

Prvním společným prvkem jsou národní barvy, které jsou do korunek zaneseny. Bílou barvu znázorňuje stříbro, které je proloženo červeným zlatem a modrými topazy. Dalším společným rysem, typickým pro oba státy, je paličkování, proto boky korunek znázorňují krajku. Korunky odkazují na historii řemesla obou zemí a jsou inspirovány původními českými korunami, které byly vyráběny z cizelovaného zlatého plechu. Korunky také ctí ladné a oblé slovanské tvary, které jsou pro oba národy tak typické.

Na tvorbě se podíleli převážně muži. Designér David G. Hrubec a ředitel Dušan Mlynarčík. Jitka Mlynarčík Kudláčková na celou realizaci pouze dohlížela. „Korunky jsem nechala čistě na mužích v našem týmu. Přišlo mi krásné, že muž vytvoří korunku pro ženu. Jen jsem se snažila stále apelovat na to, aby korunky vítězkám nespadly z hlavy. Jsem ráda, že se nám podařilo vymyslet patent tak, aby korunky byly flexibilní a přizpůsobily se tvaru hlavy vítězek,“ vysvětluje.

 Korunky jsou odlehčené, jedna váží jen 112g, aby na hlavě vítězek dobře držely. Vyrobeny jsou ze zlata a stříbra, každé dominují dva topazy, sedm diamantů s briliantovým výbrusem a dvacet jedna perel - devět růžových a dvanáct bílých. Hodnota jedné korunky je zhruba 400 000 Kč a dá se předpokládat, že vzhledem k umělecké hodnotě, nápadu a použitým přírodním kamenům, bude jejich hodnota stoupat. 

Korunky přišly obdivovat i samotné finalistky, které nahlédly do dílny, kde vznikaly poctivou ruční prací a jejich výroba trvala necelých 400 hodin. Některé si dokonce vyzkoušely i práci u zlatnického stolu.

Přejeme všem finalistkám hodně štěstí!