Předně je třeba říci, že pro běžného zákazníka je to více jak náročné se v tak odborné věci orientovat. Pro ty z vás, kteří rádi studují, je to lepší, přesto si troufnu říci, že i tak se můžete napálit a dojít ke zklamání. Vždy si u toho vzpomenu na svoji mámu, která mi říkala, ať si v životě koupím méně ale dobře a pokud na to momentálně nemám, tak ať si počkám. Mnohokrát se mi to vyplatilo.

Rád bych Vám dnes více otevřel dveře našich vědomostí a zkušeností a seznámil Vás s tím, o čem se v našem oboru tolik nemluví a je jasné, že tak trochu záměrně. O tom, proč v JK doporučujeme kupovat šperky výhradně s přírodními kameny a diamanty píšeme v článku Diamant nebo zirkon?, z toho také plyne, proč takové kameny v JK nepoužíváme, že jsou ve většině případnou pouhou náhražkou, nemají materiální hodnotu a často také ani dlouhé trvání krásy.

Zpět ale k základní otázce jak se v diamantech orientovat. Nejdříve je třeba zmínit, že diamanty mají svoje parametry a tyto by měly být vždy uvedeny jako součást šperku v jeho certifikátu. Samotné diamanty se také certifikují tzv. mezinárodními certifikáty a to od velikosti cca 0,25ct. Všeobecně jsou v celém světě uznávány tři nezávislé gemologické laboratoře a to GIA, HRD a IGI. Tyto mezinárodní certifikáty obsahují číslo, které se objevujte také na boční hraně diamantu, zvané rundista. Číslo na diamantu lze přečíst pod silnější lupou a nebo pod mikroskopem. Je tedy více jak vhodné vyžadovat při nákupu šperků s diamanty nejenom certifikát výrobce šperku, ale právě u kamenů větších než 0,25ct tento mezinárodní certifikát. V certifikátech je možné nalézt výše zmíněné základní parametry, ale také podrobný nákres diamantu, kde jsou vyznačeny inkluze, neboli přírodní „nečistoty“. Dále jsou tam i další hodnoty a parametry, které jsou právě velmi podstatné.  

JK certifikát ke šperku s mezinárodním certifikátem GIA

Základní označení tedy může vypadat například takto: 0,30ct Si1/G. To první číslo je váha v karátech, Si je stupeň čistoty a G značí barvu, dále k základním parametrům patří tvar brusu. Ten je nejčastěji kulatý, ale může být i čtvercový, srdce a další. Více o těchto základních parametrech v níže přiložené tabulce jedné ze zmiňovaných laboratoří. Dále existuje dokument zvaný Rapaport, který má roli jakéhosi velkoobchodního ceníku. Ten je dostupný pouze obchodníkům s diamanty a obsahuje aktuální ceny. V Rapaportu dochází ke změnám dle situace na trhu, v zásadě lze říci, že ceny lehce stoupají nebo stagnují a to dle kategorií. Skutečný růst se ale děje pouze u těch vyšších parametrů, takových diamantů je totiž méně a proto jsou i vzácnější. A zde je důležitá rada, která vychází z letitého vývoje cen a hodnoty: vyplatí se - a my také doporučujeme - kupovat diamanty, jejichž čistota je od hodnoty Si a výše a barva od hodnoty H a výše.

  

Ovšem toto samotné nestačí a dostáváme se k tomu nejpodstatnějšímu, o čem se právě často nemluví a to někdy i záměrně v neprospěch zákazníka. Existují další  parametry, které hodnotu a tudíž i cenu silně ovlivňují a ty je třeba při výběru šperku s diamanty mít na paměti. Tyto údaje jsou právě uvedeny v certifikátech k samotným diamantům.  

Těmito parametry jsou brus - myšleno jeho kvalita, dále lesk a symetrie. V angličtině je v certifikátu vidíte pod označením: CUT GRADE, POLISH, SYMMETRY. Pokud u těch první tří zmiňovaných najdete slovíčko EXCELENT, dostáváte tu nejvyšší kvalitu v dané kategorii. Vše další, jako je VERY GOOD, GOOD….už je kvalitativně nižší označení a tudíž klesá i skutečná hodnota takového kamene. Mimochodem označení VERY GOOD je druhé nejlepší u těchto parametrů a je všeobecně u renomovaných klenotnictvích a laboratoří považováno také za hodnotné. Dalším parametrem, který velmi ovlivňuje hodnotu a tudíž má velký vliv na samotnou cenu, je fluorescence. V ideálním případě by měla být nulová, čili pak najdete označení NONE, případně jen minimální. Je podstatné zopakovat, že se zde bavíme o bílých diamantech a o těch, které mají mít opravdovou hodnotu a tudíž reálný potenciál k růstu své ceny v čase. U barevných diamantů to může být jiné, tam je hlavně důležitý stupeň jejich přírodního původu.

Detail mezinárodního certifikátu

A co z toho plyne pro zákazníka? U nákupu šperků s bílými diamanty se nestačí koukat pouze na základní parametry, ale ptát se i na ty další a kupovat jen ty lepší. Pokud vám prodejce není schopen na veškeré parametry odpovědět (dokonce se můžete setkat i s tím, že o nich „nic neví“) a u větších kamenů není přiložen mezinárodní certifikát jedné ze zmiňovaných laboratoří, s největší pravděpodobností budou v kategorii těch horších a těch je na planetě poměrně hodně. Zároveň s tím je ale i pravděpodobné, že takový prodejce nabízí diamanty a nebo šperky s nimi neférově v cenách těch nejvyšších parametrů a běžný zákazník po takovém nákupu žije ve velkém omylu. Kupujte tedy tam, kde mají zkušenosti, kde vám jsou schopni dát ke kvalitám věrohodný výklad, kde šperky opravdu vyrábí a kde vám u diamantů nad 0,25ct ke šperku dají i mezinárodní certifikát.  Před pořízením větších kamenů věnujte čas porovnání cen a hlavně kvalit, případně se poraďte s nezávislými odborníky a znalci.

V JK už několik let proto nakupujeme a při výrobě šperků používáme bílé diamanty od stabilních a prověřených obchodních partnerů převážně z antverpské burzy a i u těch nejmenších diamantů od velikosti 1mm garantujeme nejlepší a nebo vyšší hodnoty parametrů jako je kvalita brusu, symterie a lesk. Zároveň běžně používáme bílé diamanty bez flourescence, případně s minimální. Výjimkou je pouze situace, kdy se zákazník potřebuje vejít do určité ceny za kámen, pak je nutné v některém parametru ustoupit a takový kámen si u nás objedná.  

 

Rádi vám v této náročné problematice budeme věnovat svůj čas a i nezištnou odbornou radu. 

 

Váš

Dušan Mlynarčík