Trocha teorie

Rubín patří mezi korundy, které jsou od přírody čiré. Jeho zbarvení do mnoha různých odstínů červené je způsobeno přítomností chromu. Od modrého safíru se liší jen jeho množstvím. A proč se tento vzácný drahokam jmenuje rubín? Název je odvozený od latinského výrazu ruben – červená. Díky své barvě je oblíbenou součástí šperků, které muži dávají ženám na důkaz své vášnivé lásky.

Největší naleziště rubínů se nachází například v Barmě nebo na Srí Lance. Na základě místa nálezu se často liší také vzhled rubínu. Vlastnosti tohoto kamene se mění v závislosti na množství obsaženého chromu, který barví rubíny do odstínů od růžové po tmavě červenou. Za nejkrásnější a zároveň nejvzácnější rubíny jsou považovány ty v odstínu holubí krev, které pochází většinou z Barmy.

       

Jak poznat pravý rubín?

Přírodní rubín se od skleněné atrapy nerozeznává úplně snadno. Pokud tedy váháte, zda je právě váš šperk zdobený pravými nebo falešnými rubíny, obraťte se raději na odborníka, který originál spolehlivě rozezná. Kromě přírodního původu se rubíny získávají také synteticky, Verneuillovou, fluxní nebo Czochralského metodou.

U větších kamenů může napovědět délka zahřívání, která je u pravého rubínu delší než u skleněné varianty. Napoví také nezvyklá optická dokonalost, která není pro přírodní rubíny typická. Abyste si ale mohli být stoprocentně jisti, že váš šperk obsahuje pravý rubín, nakupujte rubínové šperky u ověřených prodejců, kteří vám ke každému šperku dodají certifikát zaručující jeho originalitu a kvalitu.

Jeden z nejvzácnějších drahých kamenů

Už od starověku je rubínům připisovaná magická moc, díky které se tyto vzácné červené drahokamy těšily mimořádné oblibě panovníků a těch nejvznešenějších členů společnosti. Není proto divu, že se rubíny staly nedílnou součástí při zdobení korunovačních klenotů a šperků. I když je rubín poměrně vzácný, rubínové šperky si můžete dopřát i vy. Jde o investici, která jen těžko klesne na hodnotě, navíc vás bude zdobit dlouhé roky.

A jak tento drahokam kombinovat? Díky jeho vysoké tvrdosti se nemusíte bát častějšího nošení, můžete se tedy podívat po jednoduchém zlatém prstenu s rubínem, který je oblíbenou klasikou, případně doplnit červený rubín o čiré brilianty, vybrat si jednoduché či zdobnější náušnice nebo nechat tomuto kameni v odstínu vášně a lásky nechat vyniknout na náhrdelníku.