I příroda potřebuje pomoc – perly z chovů převládají

Doby, kdy se lovci a lovkyně perel potápěli hluboko pod mořské hladiny, jsou dávno pryč. Ryze přírodní perly vznikají náhodně, když cizí objekt pronikne do tkáně měkkýše a ten ho začne pokrývat perletí. Dnes jsou ryze přírodní perly velmi vzácné a většinou se nacházejí pouze ve starších špercích. Na začátku 20. století byly nahrazeny přírodními kultivovanými perlami z chovů, přičemž podíl čistě přírodních perel dnes činí méně než 0,001 %. Kultivované perly jsou tvořeny uvnitř ústřic, kam na perlových farmách záměrně umísťují jádro perly, tzv. nukleus. Tento proces je stejný u mořských i sladkovodních perel, ale sladkovodní perly mohou pojmout více jader najednou, což umožňuje větší produkci. Proto jsou sladkovodní perly cenově dostupnější a oblíbené napříč mladší generací či mezi designéry.

 

 

Vody slané i sladké mají své perly

Sladkovodní perly se od mořských liší tvarem a leskem. Obvykle nejsou kulaté a nemají tak ostrý třpyt. V Číně, která dominuje současnému perlovému průmyslu sladkovodních perel, se první zmínka o perlách objevuje již v roce 2206 př. n. l. Dnes je světovým centrem perlového průmyslu Hong Kong. Mořské perly dělíme na několik typů podle druhu hostitelského měkkýše: perly Akoya, Tahitské perly a perly jižních moří. Perly Akoya jsou známé svým třpytem a jsou ideální pro výrobu náhrdelníků v bílé či krémové barvě. Tahitské perly, díky své tmavé barvě s kovovými odlesky, jsou tajemné a vzácné. Říká se, že léčí zraněné srdce. Perly jižních moří jsou jedny z největších komerčně pěstovaných perel a mají širokou škálu barev od bílé po zlatou.

 

 

Péče o perly

Perly jsou choulostivější než drahé kameny a vyžadují zvláštní péči. Nepříznivě je ovlivňuje dlouhodobé vystavování slunečnímu svitu nebo umělému světlu, které může způsobit ztrátu lesku a změnu barvy. Perly preferují vlhkost a kontakt s lidskou pokožkou, takže čím více je nosíte, tím lépe. Při ukládání do šperkovnice perly oddělte od ostatních šperků a uložte je do měkké výstelky nebo samostatného váčku. S parfémy, laky na vlasy, antiperspiranty a tělovými oleji buďte opatrní. Nejprve použijte tyto produkty a až poté si nasaďte perlové šperky. Po sundání je otřete jemným vlhkým hadříkem a pro důkladnější péči je odneste odborníkům. Další informace najdete na našich sociálních sítích.